Mit tanulhatunk a régiektől?

A hétköznapokban jelentősen csökkenthetjük energiafelhasználásunkat, ha pár jól bevált ötletet a régiektől átveszünk. Nem kerülnek külön pénzbe, de mégis sokat spórolhatunk velük, magunknak és a Földnek!!

Nyári konyha. Minden háztartás része volt a nyári konyha vagy kerti kemence. Itt sütöttek-főztek a meleg napokon, hogy a lakótér ne melegedjen túl (és ne legyen kosz a lakásban, például disznóvágáskor, lekvárfőzéskor) Persze akkoriban még nem volt légkondi, de ma is sok (hűtési) energiát spórolhatunk, ha építünk nyári konyhát vagy városban nem használjuk a sütőt nagy melegben.
 Nyárikonyha régen...
... és ma.

Kerti vagy komposzt wc. A vízöblítéses wc kezd újra luxussá válni, különösen ha ivóvizet használunk az öblítésre. Tavasztól őszig nyugodtan használhatunk hagyományos kerti budit, a lakásban pedig pl fűrészporos komposzt wc-t, de ha a vízöblítéshez ragszkodunk létezik megoldás a szürke víz, vagy esővíz használatára az öblítéshez.

Sparhelt, hordozható cserépkályha, kemence. Ezt csak különálló/kertes házban lehet alkalmazni, télen egyszerre fűtünk és főzünk vele, így energiát spórolunk meg. Nem mellesleg mesés íze lesz az étlenek, mintha szabad tűzön főztünk volna. Ha passzívházunk van akkor persze nem praktikus és nem is szükséges plusz hőtermelő eszköz, de ilyen esetben használhatjuk a nyárikonyhában!




Zónák kialakítása. Alapvetőnek tűnik, de sokszor nem az. A helyiségeket hőmérséklet alapján elrendezni, a fűtött, meleg helyiségeket, déli oldalon, egy tömbben elhelyezni, a hűvösebb helyiségeket (hálószoba, kamra) az északi oldalon és nem keverve a jobban fűtött terekkel. Ahol a legnagyobb a hőigény, (fürdőszoba, kisgyerekek szobája) elhelyezni a legvédettebben, körbefűtve, délre tájolva. A gondos tervezéssel rengeteg energiát spórolhatunk.

Napenergiás kerti zuhany. Közismert szerkezet, egy feketére festett hordóból és egy slaugból áll. Egyszerű szerkezet, mégis nagyon sok energiát spórolhatunk vele és napelemre se kell költeni. Kicsi a meghibásodás lehetősége is. Tavasztól őszig használhatjuk.



Kőfal vagy kőburkolatos fal, hűtésre. Ahol található helyben építési kő, esetleg rendelkezésre áll bontott kő, építhet a fal elé kőburkolatot, vagy különállő kőfalat, ami a levegőt passzív módon hűti.



Comments

Popular posts from this blog

Budapest, mint élhető város 4 - Erzsébet tér

Kivonulás - építészet és térhasználat

Slow építészet