Közösségi kertek - A városi tér közösségi terei

A városok sűrűn lakott részében, az igazi belvárosban, cityben semmi nem ad akkora pluszt élhetőség szempontjából, mint egy közösségi kert. A helyzetből adódóan viszont pont itt a legnehezebb megvalósítani, hiszen ha van is üres telek, az aranyárban van és nem sokáig áll parlagon. Elhúzódó jogi viták esetén talán le lehet rá csapni, hogy pár évig kertészkedhessünk rajta, de lehet, hogy pont a zűrzavaros jogi helyzet miatt már ez a megállapodás se jön össze.

A kép a Kisdiófa kertben készült


Hét végén volt az idei Közösségi Kertek Éjszakája és a hozzánk legközelebb eső Kisdiófa kertet meglátogattuk. A család tűrőképessége miatt többet nem sikerült, de a többit is tervezem.
Budapest belvárosában amúgy elég kevés a közösségi kert, persze mihez képest. Ahhoz képest, hogy rengeteg jelentkező lenne, de hely nincsen már egyikben sem. Sőt tavaly bezárt a közeli Leonardo kert. Maradt a Tolnai Kert és az új Grundkert, ezek a VIII. kerületben vannak.
A közösségi kerteknek azon túl, hogy növelik a városi zöldfelületet rengeteg haszna van:
  • Összehozza közösen kertészkedő környéken lakó embereket.
  • A gyerekeknek kert élményt ad, látják élőben, hogyan terem az élelem.
  • Egymástól lehet tanulni a kertészkedésről.
  • Idősebbeknek is kapcsolódási lehetőség a fiatalokhoz.
  • Egészséges, saját kézzel nevelt élelemhez jutunk.
  • és sorolhatám...

Még merészebb népek tovább is léptek a közösségi farmig egy-két csirke tartásával, ami a gyerekeknek már tényleg óriási buli, és a környéken kakaskukorékolásra kelhetnek az emberek!

forrás: https://inhabitat.com
Sok-sok infó a közösségi kertekről a http://kozossegikertek.hu oldalon.
A KÉK (Kortárs Építészeti Központ) működteti és szervezi.



A képek a Kisdiófa kertben készültek



Update: a Rózsa-kert közösségi kert is létrejött végül a VI.kerületben önkormányzati kezdeményezéssel a KÉK segítségével. Feltételezett a létrejötte egy nyitott és zöld ügyekre fogékony önkormányzatot illetve lakosságot, mert lakossági szavazás eredménye volt a közösségi kert az üres telken. A mai napig egyre szépül és igazi plusz a környéken lakóknak. 

Pihenőkert


Játszókert-homokozó


A közösségi kert 2022-ben




A kezdetek: 
a kert előtt a telek így nézett ki. 

Comments

Popular posts from this blog

Budapest, mint élhető város 4 - Erzsébet tér

Kivonulás - építészet és térhasználat

Slow építészet