Mi alapján mondom mindezt? - Tanya 2. rész

A kert.

A kertben még ősszel elkezedtük a gyümölcsfák telepítését, hogy mielőbb pótoljuk hiányukat. 4x4 méteres raszterben ültettük őket, közrefogva a leendő veteményest. Abban, hogy milyen fát, azon belül milyen fajt érdemes ültetni a szomszédunk segített, akitől egyébként a házat vettük. Az ültetésben is segített, hogy elég nagy legyen a gödör, kerüljön alá trágya stb. Tavasszal metszeni is kellett, azt is megmutatta. Tavasszal a veteményes kertnek is neki kellett állni, a szomszédunk felszántotta és kijelöltük a veteményes helyét. Mivel errefelé nagyon nagy a szárazság és meleg is van, majdnem sivatag, te tényleg. Sok a homok és alig esik eső. Emiatt inkább árnyékolni kell picit a kertet a gyümölcsfákkal, hogy ne égjen szét minden. Még így is sokat kellett öntözni.
Elhatároztam, hogy lesz gyógynövényes és virágos kert a ház mellett közvetlenül, ezek helyét is kitaláltam és jobb híján törött, fél cserepekkel kerítettem el.




Közlekedési eszközök.

Mikor lementünk nem volt autónk (belement az ára a házba), de volt egy motorunk. Később kiderült, hogy szükség van autóra, mert rengeteg a szállítani való. Pl nem lehet motorral elhozni egy gázpalackot, néhány csirkét, egy zsák kukoricát és sorolhatnám. Vettünk egy szuper kombit (Nissan Sunny) amiben mindent tudtunk szállítani. Később lett a nagy helyett egy kismotor, amit én is tudtam vezetni, illetve a kerékpárok, de a homokban elég nehéz ám tekerni, amikor a kerék 15 centire besüllyed. Vagy ugyanennyire a sárban. Ha ezek nincsenek akkor meg jég van. A kismotor csak két litert fogyasztott, így sokkal gazdaságosabb volt, mint az autó, ha nem kellett szállítani semmit.
Budapestre vonattal jártunk, bár sajnos teljes árú vonatjeggyel két főnek ugyanannyiba kerül, mint autóval. Annyi, hogy kevésbé fárasztó.

Az állatokról.

A kutya és macska érkezésével eldőlt, hogy lesznek állatok, de egyébként is elég furcsa, kihalt egy tanya állatok nélkül. A következő érkezők az „auschwitzi” csirkék voltak, ezek leselejtezett tojóházi tyúkocskák. Kopaszon, fehér lábbal és csőrrel. Ők soha nem jöttek teljesen helyre, de rövid phenő után ujra tojni kezdtek, napi 1 tojást, ami szuper! Később vettünk még a tápboltból brojler csirkét, ezeket hamar le kell vágni, tojnak ugyan, de nagyon hamar híznak, volt amelyik szélütést! kapott, olyan kövér lett hirtelen. Ezután jobbnak láttuk háztól venni, ún. tanyasi mixeket. Egészséges, kapirgáló, a tojást ki is költő jófej kis tyúkocskák, kakaskák. A kacsákat is tanyáról vettük egy idős nénitől, akinek saját kis tava volt, egy igazi kacsa-paradicsom. Gyöngytyúkkal is próbálkoztunk, de nagyon érzékenyek (sok elpusztult, pedig drágák voltak), hangosak, hamar nő a szárnyuk, így elszöknek. Szerintem az íze sem annyival jobb, de ez ízlés dolga.
Az igazi nagy vállakozás a marha vásárlás volt. Fiatal hívó bika. Igazából egy fejős tehenet akartunk venni, hát az igazi jó kereskedő megvetetett a férjemmel egy bikát, mondván gyönyörű és később vehetünk mellé tehenet. A bika szürkemarha volt, hamar megszerette nálunk, mert hatalmas helye volt, ahol szabadon sétált. Mikor látszott, hogy unatkozik egyedül (folyton a kerítés mellett álldogált és minket figyelt) tényleg vettünk mellé egy tehenet, akit soha nem sikerült megfejni, viszont ellett két borjút is. Szépen éldegéltek családként, édesek voltak, de hát ez számunkra egy igen költséges kaland volt, távol a gazdaságos ésszerű állattartástól!
Nyulaink lettek még, de velük is sok a macera, sokan idegenkednek a fogyastásától, persze aranyosak, nekem nem jött be.




Kezdett kialakulni egy csere-gazdaság a környékbeliekkel, tejet hordtunk el háztól és a tojást beszámították. Disznót tartottunk bértartásban, de fedeztünk fel mangalica termék lelőhelyet is. Piac csak a szomszéd településen volt, ami szerintem gond. Legyen minden falunak piaca! Tényleg agyrém, hogy sokan a tescóban vesznek ennivalót, mikor a szomszédtól is lehetne!

Comments

  1. Aushwitzi csirkék! Ez olyan igazi egyik szemem sír, másik nevet téma :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Így hívtuk őket, de minden boltban vett tojást ilyen tyúk tojja. Sajnos..

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Budapest, mint élhető város 4 - Erzsébet tér

Kivonulás - építészet és térhasználat

Slow építészet